Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

«Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις που θα διαμορφώσουν μια νέα πολιτική προκειμένου να ανατραπεί η οριστική αλλοίωση του νησιωτικού τοπίου και να εφαρμοστεί η αρχή της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή της αναπτυξιακής πορείας εκείνης που θα επιτρέπει την διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών και των χαρακτηριστικών τους σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Μ.Μ.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκος Σηφουνάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Οικιστική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Φυσιογνωμίας της Πάρου».
Στην ημερίδα η οποία οργανώθηκε το Σάββατο (16 Ιουνίου) στην Πάρο  από τον Δήμο Πάρου και την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, μετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, εξειδικευμένοι επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί, Νομικοί, Αρχιτέκτονες, όπως ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου περιβάλλοντος και τ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μ. Δεκλερής.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος της Πάρου κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απειλούμενη καταστροφή της Πάρου από την υπερδόμηση και κατέθεσε την αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό και την χωροταξία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Νίκο Σηφουνάκη και το έργο του στο Υπουργείο Αιγαίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ο Ν. Σηφουνάκης μάτωσε γι' αυτό που πίστεψε. Σήμερα εδώ δεν μιλά εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς. Έδρασε όταν είχε αξίωμα χωρίς φόβο και το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε υπήρξε σωτήριο για τα νησιά του Αιγαίου».

Στην ομιλία του ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έλλειψη σχεδιασμού, υπογραμμίζοντας πως  « εμφανείς είναι ήδη  οι επιπτώσεις που προκαλεί η υπερδόμηση  στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης και της παραθεριστικής κατοικίας. Γενικά στη χώρα μας η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην κατανάλωση φυσικών πόρων απαράμιλλης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας  ή ακόμα χειρότερα σε μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή». 

Επίσης ανέφερε πως «στόχος όμως στο εξής δεν  πρέπει να είναι απλά η μεγιστοποίηση του αριθμού των επισκεπτών μέχρι το όριο της αντοχής του νησιού, αλλά η μεγιστοποίηση της ευημερίας που ο τοπικός πληθυσμός και η οικονομία μπορεί να αποκομίσει από την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα  και  κατά πόσο  ο κοινωνικός, πολιτιστικός και  περιβαλλοντικός  τομέας  μπορεί  να  αντέξει».
Πρόσθεσε ότι «με   την τουριστική έκρηξη των δυο τελευταίων  δεκαετιών, τα  νησιά μας οδηγήθηκαν σε μείωση της ποιότητας και στην τυποποίηση των αισθητικών προτύπων.
Το νησιωτικό τοπίο πλημμύρισε με παράταιρα κτίσματα ενιαίας και απρόσωπης αρχιτεκτονικής που ξεφύτρωσαν βιαστικά προκειμένου να εξυπηρετήσουν το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα.
 Οικισμοί που δημιουργήθηκαν με την σοφία του χρόνου από τον λαϊκό τεχνίτη αλλοιώθηκαν και καταστράφηκαν μέσα σε λίγα χρόνια. Η ισοπέδωση ολοκληρώθηκε με την ανάπτυξη μίας οικοδομικής δραστηριότητας με ενιαία πρότυπα και αρχιτεκτονική που τυποποίησε την εικόνα και αλλοίωσε δραματικά το τοπίο.
Η δόμηση τέθηκε στην εξυπηρέτηση του εποχιακού κέρδους, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και προκάλεσε καταστρεπτικές συνέπειες στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο θα έπρεπε να στηρίζεται, σε αντίθεση με ότι έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως π.χ. η Ιταλία. Ο σεβασμός των αξιόλογων και  ιστορικών οικισμών τους, η προστασία του τοπίου τους, η ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού τους πλούτου οδήγησε  να έχουν μία διευρυμένη τουριστική περίοδο με υψηλής ποιότητας  παρεχόμενες υπηρεσίες». 

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Σηφουνάκης «είναι φανερό ότι η σωστή διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος αποδεικνύεται πλέον σαν προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση μίας ολοκληρωμένης ευημερίας των κατοίκων. Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον δεν είναι αναλώσιμο και οι παρεμβάσεις σε αυτό από την εκτός σχεδιασμού οικοδομική δραστηριότητα είναι μη αναστρέψιμες».

Ο στόχος μας, είπε ο κ. Σηφουνάκης,  πρέπει να είναι σαφής και ρεαλιστικός, όπερ σημαίνει:
• Προστασία του νησιωτικού τοπίου για την διατήρηση της φυσιογνωμίας  του
• Προσδιορισμός μέσω χωροταξικού σχεδιασμού των δράσεων που ακόμα μπορούν να προστεθούν στη μικροκλίμακα ενός νησιού όπως η Πάρος
• Προσδιορισμός της μέγιστης τουριστικής φέρουσας ικανότητας κάθε νησιού
• Εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα – γεωργία και κτηνοτροφία – και καθετοποίηση των προϊόντων τους.
• Η οικοδομική δραστηριότητα ανά θεματική ενότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνο στις χωροθετημένες ζώνες με εξαίρεση  τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα.

«Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ  το οποίο πριν λίγες μέρες παρουσιάσαμε δεν είναι μόνο ρεαλιστικό και καινοτόμο στα θέματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα του νησιωτικού τοπίου. Είναι αποφασιστικό και δεν χαϊδεύει αυτιά. Η εκτός σχεδίου δόμηση σταδιακά καταργείται και η  παραθεριστική κατοικία, στην πεδινή, στην παράκτια Ελλάδα και στα υπερδομημένα νησιά πρώτης τουριστικής ταχύτητας θα επιτρέπεται μόνο στις θεσμοθετημένες ζώνες, μη επιτρεπόμενη στις κορεσμένες και υπερδομημένες περιοχές», τόνισε ο κ. Ν. Σηφουνάκης.